7. jan, 2015

Parijs, vanochtend. Bij het satirische weekblad ‘Charlie Hebdo’ stappen drie mannen de redactiekamer binnen en beginnen in het wilde weg te schieten. In het wilde weg? Toch niet. Ik las ergens dat ze de namen van mensen afriepen alvorens die mensen af te knallen. Ik heb gezien (YouTube) hoe twee van hen op straat een agent neerschoten en de gevallen diender vervolgens, ondanks diens smeekbeden, heel bewust en heel koelbloedig executeerden: met een enkel schot door het hoofd. Vol op camera. Ik zit nu in de metro met hetzelfde gevoel als op 11 september 2001 rond 16:00 uur, na de aanslagen op de Twin Towers. Of als op 11 maart 2003, na de aanslagen op het station in Madrid. Of als op 7 juli 2005, na de aanslagen op het Openbaar Vervoer in Londen. Een onprettig gevoel. Iedereen die er een béétje anders uitziet (baard, hoofddoek, djellaba) is in mijn hoofd meteen verdacht. Zo niet al bij voorbaat schuldig. Ik weet dat ik daarmee in de valkuil loop die de ‘heren’ terroristen voor me hebben gegraven, maar ik kan er niets aan doen. Ga er maar eens aan staan: objectief en ‘open-minded’ blijven in deze open samenleving als je dagelijks gebruik maakt van de meest openbare voorziening: tram, trein, metro. En waar je dagelijks met grote mensenmassa’s samen bent. Het heet dat je ‘voorzichtig’, ‘waakzaam’ en ‘alert’ moet zijn. In de praktijk komt het tegenwoordig neer op wantrouwig om je heen kijken. En daar baal ik oprecht van. Ik wil niet iemand mentaal al schuldig verklaren totdat hij z’n onschuld bewezen heeft. Ik schaam me ervoor dat ik mezelf zo heb laten maken door idioten met een in mijn ogen ziekelijk verkeerde interpretatie van de Islam. Maar op de één of andere manier is het instinct tot zelfbehoud sterker dan de cerebrale weigering toe te geven aan terreur.

© Cees Geluk, januari 2015

29. dec, 2014

Volgens theoretisch natuurkundige en kosmoloog Stephen Hawking (die met ALS, rolstoel en een praatcomputer) kan er, omdat het concept ‘tijd’ zelf bij de Big Bang ontstond, geen ‘tijd vóór de Big Bang’ bestaan. Ernaar vragen is net zo onzinnig als vragen naar de ‘rand van de aarde’. Daarom is er volgens Hawking ook ‘geen noodzaak’ voor een Schepper, omdat er simpelweg geen tijd bestaat waarin die Schepper de Big Bang (en alles daarna) zou hebben kunnen scheppen…

Allemaal heel logisch. Voor mij de ultieme bevestiging van het adagium dat de (natuur)wetenschap noodzakelijkerwijs vijandig tegenover religie staat: logica tegenover dogma, bewijs tegenover geloof. Maar wetenschap en vooral deze wetenschapper doen zichzelf hiermee naar mijn mening ernstig tekort. Want: is Hawking nu werkelijk tevreden omdat hij heeft bedacht dat de Big Bang geen oorzaak heeft, kàn hebben? Hoeft wetenschap hierdoor ineens niet meer onderzoekend te zijn? Er was geen ‘tijd vóór de Big Bang’ omdat met de Big Bang de tijd zèlf is ontstaan. De Big Bang kan geen oorzaak hebben omdat er geen tijd was waarin die oorzaak kon bestaan. That’s it? Verder onderzoek daarnaar overbodig? Dan heb ik oprecht medelijden met Hawking en alle (natuur)wetenschappers.

© Cees Geluk, december 2014

23. dec, 2014

Vanmiddag in Rotterdam de stad in geweest; ik moet dat halve uurtje pauze toch redelijk nuttig besteden, nietwaar? Viel me op hoe druk het overal was. Het leek wel of overal het woord ‘gratis’ was aangeplakt. Wat een mensenmassa! Een mierenhoop was er rustig bij.

Zo te zien is de ‘crisis’ over of heeft-ie nooit bestaan. In het weekend was het ook al zo, nota bene in een elektronica-zaak: overal koopgraag publiek en niemand die ogenschijnlijk de neiging heeft een dubbeltje nog eens om te draaien. Lijkt me interessant om te zien of het bijvoorbeeld in maart nog steeds zo is. Of dat we hier moeten spreken van ‘seizoensinvloeden’.

© Cees Geluk, december 2014

 

14. dec, 2014

Avondspits. Het is druk in de tram. Logisch: de werkdag zit erop en een groot deel van Nederland haast zich naar de warme hap. Een poosje geleden is een elektrische rolstoel binnengereden. Een enorm apparaat, bijna een middenklasser. Al helemaal vanwege de hulpmiddelen die de invalide ter beschikking staan: twee full-size zuurstofflessen, extra grote accu's en wat dies meer zij. De mensen in de buurt maakten zo goed en zo kwaad als het ging ruimte voor het ding. Gevoelig als ik ben voor sentimenten hóórde ik ze bijna denken: wat moet zo iemand nou uitgerekend in de spits met zo'n gevaarte in het OV?

De tram stopt bij de halte. Vanaf een ander 'portaal' wurmt een - vriendelijk gezegd - enigszins corpulent heerschap zich een weg naderbij: de uitgang in zijn buurt is defect en nu moet hij deze hebben. De bestuurder van de rolstoel (heeft hij misschien de antipathie van zijn medereizigers óók gevoeld?) doet de grootst mogelijke moeite zijn vervoermiddel zó te manoeuvreren dat het grote lijf redelijk comfortabel kan passeren. Als het Michelinmannetje dat ziet spreekt hij de onsterfelijke woorden:

"Nee, blijf rustig zitten, het gaat wel, ik kom er wel langs..."

Ik draai naar het raam, leun op het kozijntje, kin in de hand en probeer door aan Einstein's relativiteitstheorie te denken, het niet uit te brullen van het lachen.

Even later verlaat ook de rolstoel de tram. Bij het ziekenhuis. Hij wordt opgevangen door twee mensen in witte uniformen. Dát moest 'zo iemand' dus 'uitgerekend in de spits met zo'n ding in het OV'...

© Cees Geluk, december 2014

7. dec, 2014

Vanochtend bij 'Buitenhof' gehoord van Paul Witteman: Stephen Hawking voorspelt dat machines de mens overbodig gaan maken.

Overbodig... had de mens een functie dan...?!

© Cees Geluk, december 2014